9.7.13

3 x ARKIRUOKAA.

Viime viikolla puistossa tuli puhetta erään toisen äidin kanssa ruoasta. Tarkemmin sanoen kysyin tiesikö hän mitä mahtaisi olla sinä päivänä puistoruokailussa ruokana. Vastaus oli mannapuuroa ja mehukeittoa johon minä sitten mutisin ääneen, että voi vitsit kun pojat olivat just syöneet aamupuurot ja että meillä taitaa olla tofua kotona, mistä tehdä jotakin pikaista lounasta jospa ei jäätäisikään puistoon.

Toinen äiti siinä naurahti, että kuulostaapa hänen korvaansa todella eksoottiselta arkiruoalta. Ruvettiin sitten juttelemaan aiheesta ja tulin siihen tulokseen, että meidän arkiruoat taitavat todella olla aika erilaisia, kuin monissa muissa perheissä. 

Tähän tietysti suurena syynä minun kasvissyönti ja varmasti myös se, että mieheni ei ole Suomalainen. Meillä ei siis yleensä ole ikinä sellaista tavallisena pidettyä kotiruokaa. Lihapullia mieheni kyllä tekee, mutta nekin on usein lampaanjauhelihasta :) 

Muistin kuvata kolme ruokaa nyt viikon varrelta, mitä olen tehnyt ja mitkä ovat aika tyypillisiä meillä. Lapset syövät näitä mielellään. Tai no Fionn nyt ihan kolme vuotiaan periaatteesta sanoo "hyi,yök" kaikkeen mahdolliseen, mutta silti tyhjentää lautasellisensa.

Olen aika fiiliskokkailija ja nämä "reseptit" syntyvät yleensä aika lennosta, mutta yritän nyt kuitenkin muistella mitä näissä kolmessa ruoassa olikaan :D

Tätä söimme siis tuona mainittuna mannapuuropäivänä. Oli melkoisen sutjakasti pyöräytetty, sillä tarvitsimme ruoan pöytään asap. Olisikohan tähän pilkkomisineen kaikkineen mennyt n. 30 min.

TARVITSET:
öljyä paistamiseen (itse käytin kylmäpuristettua kookosöljyä*), loraus soijakastiketta, Urtekramin thai-maustetta (sis.himalajansuola, curry, korianteri, sitruunaruoho, inkivääri, valkosipuli, chili) oman maun mukaan, punasipulin, muutaman valkosipulin kynnen, paprikan, n. 3 porkkanaa, yhden palasen tofua*, parsakaalin kukintoa, tölkin kookosmaitoa ja soba-tattarinuudeleita* (voivat olla muitakin nuudeleita tietysti, mutta tähän käytin näitä)

1. pilko punasipuli, valkosipuli, paprika ja porkkana ja kuutioi tofu. kuivaa kuutioitua tofua vaikkapa talouspaperin päällä hiukkasen ennen paistamista.

2. laita öljy, mausteet ja loraus soijakastiketta pannulle kuumenemaan

3. lisää joukkoon kohdassa 1. esittellyt ainekset samaan aikaan ja paista sen verran tofu ruskistuu ainakin muutamalta paistopinnalta ja paprika pehmenee.

4. tässä välissä voi kiehauttaa vettä ja laittaa nuudelit erilisessä astiassa tekeytymään kaatamalla kuuma vesi nuudeleitten päälle. älä siis keittele nuudeleita, vaan anna niitten pehmetä kiehuvassa vedessä kannen alla n. 5min.

5. silppua n.5-6 parsakaalin kukintoa mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi.

6. lisää tofu-kasvisseokseen loput aineet eli tölkillinen kookosmaitoa ja pehmenneet nuudelit ja anna vielä tekeytyä miedolla lämmöllä.

7. ihan viimeiseksi lisää mukaan parsakaali, minkä ei ole tarkoitus siis kypsyä (raaka parsakaali on ihanaa) ja tarjoile.
Hirssi on yksi ihanimmista, mutta vähiten tunnetuista viljoista. Liam osasi kertoa, että tätä käytetään paljon perunan korvikkeena. Hirssi on edullista sekä luontaisesti gluteenitonta.

TARVITSET:

n. 1,5dl hirssiä*, 2dl punaisia linssejä*, 1rkl pestoa, oliiviöljyä paistamiseen, punasipulin, pari kynttä valkosipulia, yhden paprikan, tomaattia (itse pilppusin n. 8 kirsikkatomaattia), pinaattia (käytin baby-pinaattia, mutta myös pakaste käy), lorauksen sitruunamehua* ja hiukan Urterkarmin Italialaisia yrttejä (sis.himalajansuolaa, oreganoa, valkosipulia, makea paprika, basilika, rosmariini, salvia, mustapippuri, korianteri, inkivääri, valkopippuri)


1. laita hirssi kiehumaan runsaaseen veteen. laita enemmän kuin keitto-ohje antaa ymmärtää ja voi olla, että joudut viläkin lisätä kesken kaiken eli pidä silmällä koko keittoajan, mikä on n. 25 min.

2. huuhtele linssit ja laita kiehumaan. keittoaika n. 15 min.

3. pilko sipuli, valkosipuli, paprika, tomaatit ja laita paistumaan oliiviöljyyn, missä myös valmiiksi ruokalusikallinen pestoa

4. kun linssit ovat valmiita lisää ne joukkoon ja samalla pieneksi hienonettu pinaatti. 

5. lisää joukkoon sitruunamehu ja Italian yrtit. Meillä on sellainen sitrunan mallinen pikkupullo, mistä kertaalleen tujautan. muuten sanoisin, että ehkä puolikkaan sitruunan mehut. yrttejä sitten taasen oman maun mukaan :)

6. hirssi on kypsänä melkoisen paksua ja jopa puuromaista. kun se on valmista lisää linssikastike joukkoo ja sekoittele tasaiseksi ja tarjoile! tämä oli mielestäni ihan taivaallisen hyvää ja maistui vielä seuraavanakin päivänä kylmiltään lounaaksi ;)


Kerrottaanko nyt tähän väliin, että lapsuudessani meidän kotona käytettiin hyvinkin usein ruoista, mille ei ollut mitään järkevää nimeä, nimitystä holinpompeli. Kenties tämä meidän eilisiltainen ruokalaji vaikuttaisi eniten muhennokselta, mutta olkoot nyt tuolla toisella nimikkeellä :) 

Minulle tuli hirmuinen himo vihreitä linssejä tässä eräs päivä ja niitä oli siis mahdollisimman pian saatava. Quinoa on meidän perheessä erityisen tuttu ruoka-aine mahtavien ravintoarvojensa puolesta.

TARVITSET:
2 dl vihreitä linssejä*, 1,5 dl quinoaa*, öljyä paistamiseen (taasen kookosöljyä minulla) 3 porkkanaa, keskikokoisen kesäkurpitsan, paprikan, punasipulin, 2-3 valkosipulin kynttä, curry-jauhetta, himalajan suolaa*, sitruunamehua

1. laita vihreät linssit kiehumaan runsaaseen veteen. keittoajaksi mainitaan 20-30minuuttia. näitä keitin n. 25min.

2. pilko porkkanat pieniksi kuutioiksi ja lisää linssien kaveriksi keittymään.

3. pilppua sipulit , kesäkurpitsa ja paprika

4. laita pannulle kuumenemaan kookosöljy, curry ja ripaus suolaa ja laita edellisen kohdan kasvikset paistumaan siihen niin, että kesäkurpitsat pehmenevät.

5. kiehauta tässä välissä quinoaa n. 5 minuuttia ja laita sitten levy pois päältä ja jätä kannen alle toiseksi 5-10 minuutiksi tekeytymään.

6. lisää linssit kesäkurpitsan ja muiden kasvisten päälle ja lisää mukaan sitruunamehu. tässä vaiheessa voit tarkistella makua. itse lisäsin vielä hippusen tuota ensimmäisen ohjeen thai-maustetta tähän mukaan.

7. lopuksi sekoita linssi-kasvissekoitus quinoan kanssa ja tarjoile. tästä tuli kyllä niin suuri satsi, että vaikka me poikien kanssa syötiin kaikki isot annokset, riittää left overseja vielä huomisellekkin. voisi siis sanoa, että kaikki nämä ruoat ruokkivat ainakin 4 henkilöä.

***

*-merkityt linkit ovat affiliate-mainoslinkkejä Hyvinvoinnin tavarataloon.

Näitä tuotteita nyt siis toki saa muistakin marketeista ja itsekkin olen osan ostanut ihan meidän lähi-Prismasta, mutta uskon sielä olevan myös sellaisia ruudun takana, keiden lähimarketissa ei ole yhtä kattava valikoima tuotteita. Itse voi sydämestäni suositella tuota Hyvinvoinnin tavarataloa. 

Tilaamme sieltä usein isoja 1kg säkillisiä pähkinöitä, shamppoot, suihkugeelit, Goji-marjoja, Acai-jauhetta, Herne-proteiinia jne.  Oikeastaan tuon sivubannerinkin tuohon oikealle lisäsin vasta, kun ihka ensimmäinen tilauksemme keväällä olis saapunut perille elikkä minulla oli käyttökokemusta tästä kaupasta. 

Mutta tosiaan toisaaltakin löytyy. 
Kerrottaan nyt silti, että Hyvinvoinnin tavaratalo tarjoaa nyt heinäkuussa ilmaiset postikulut smartposti-toimituksille ja sivuilta löytyy muitakin hyviä tarjouksia.

Se siitä mainostuksesta sitten :)

***
Tänään on kuulkaa jo vaikka kuinka paljon parempi fiilis. Kävin illalla vielä hakemassa maitoa kaupasta ja hetken mielijohteesta nappasin mukaan vauvalle kirkkaan pinkin ensitutin. Ja voi luoja miten minua se pikkuruinen tutti rupesi itkettämään. Meille tulee vauva. Miten mahdottoman onnekaita me voidaankaan olla. Että tänään nämä huurut sitten näin päin :D Vieläkin hiukan itkettää...

Anyhow, olen nyt erityisinspiroitunut näistä ruokajutuista ja mielessä on muutama hyvä resepti vaikka sitten ensi viikolle jaettavaksi, mitä ajattelin tässä lähipäivinä valmistaa.

Iloista tiistaita ja kesäpäivää toivoopi, Sara x



14 comments:

  1. Mä aina tykkään näistä sun resepti-postauksista. Saa lisää ideoita omaan keittiöön kun alkaa aina jossain vaiheessa ne ruuat mitä ite usein tekee maistumaan vähän puulta. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana, jos tykkään ja kiitos kun kerroit sen :) näitä tulee siis jatkossakin :)

      Delete
  2. Mä niin voisin syödä noita kaikkia! Asuukohan mussa joku sisäinen kasvissyöjä.. asuu varmaan, ku monesti valitsen kasvisvaihdoehdon, vähän oon nirso lihojen suhteen :D
    NAM! Kiitos, näitä pitää kokeilla joskus. Jos ei muuten ni sovellettuna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulla lähti kasvissyönti aikanaan just siitä, että liha ei vain maistunut/piti olla tietyn laista. Siitä on kyllä jo yli 15 vuotta :D mut juu kokeilemaan vaan :)

      Delete
  3. Kivan kuuloisia reseptejä. Pitää koeponnistaa näitä meilläkin kun poika syö mieluiten kasvisruokaa ja minua on viime aikoina kovasti linssit houkuttaneet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meidän F on myös tällä hetkellä lähes vege, koska liha ja kala ei juurikaan uppoa. Tofua ja juustoja ja papuja sentään söisi kaksin käsin :D itseasiassa näitä tuo alin resepti oli hänen suurin lempparinsa.

      Delete
  4. Näitä täytyy kokeilla! :-----) Kiitos, tuli nälkä näin aamuyöstä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super helppoja reseptejä. Toivottavasti ne kirjoitettunakin kuulostaa siltä :)

      Delete
  5. Jee mikä postaus! Terveellistä ja maistuvannäköistä ruokaa selkein ohjein. Ne omat perusruoat alkaa helposti kyllästyttämään, joten kivaa saada uusia reseptejä juurikin noista "superfoodeista" joita niin mielellään koko perheelle syöttäisi. Tai ylipäänsä ravintorikkaista aineksista tehtyä ruokaa, termestä viis :) /Bianca**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä olen aika tarkka siitä mitä meillä nimeomaan ravintoarvollisesti syödään. Eiliseen keittoonkin piti vielä heittää linssejä (mieletön linssikausi menossa) ettei se olisi liian proteeiniköyhää. Ja sit mä olen tosi kiinnostunut noiden vehnien heivaa,isesta vähän vähemmälle eli meillä on aika usein tattari/hirssi/quinoa-jotakin lisukkeena.

      Delete
  6. Herkun näköistä! Meilläkin suurin osa ruuasta kasvisruokaa, itse kun en suuhuni raatoa tahdo laittaa. Lapset ei ainakaan ole nirsoja kun on joutuneet pienestä saakka maistamaan myös niitä vähän epäonnistuneempia äidin keittiökokeiluja :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä on sama - lapsilla ei vain ole vauhtoehtoja :D

      Delete
  7. Suurkiitos näistä erinomaisista resepteistä! Kahta olen jo ehtinyt tehdä ja "holinpompelin" ainekset ostin tänään. On muuten ilahduttavaa, että quinoaa yms. saa nykyään meidän maalaiskylästäkin. :) Maustetilaus tosin on lähdössä Hyvinvoinnin tavarataloon... Toivottavasti inspiroit meitä resepteilläsi jatkossakin! :D

    Tarja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahtavaa, että näistä on ollut iloa! Lisää reseptejä tulossa ihan lähipäovinä! Kannattaa myös tsekata tuolta hyvinvoinnin tavaratalosta sellaiset pienet mustat maustetahnatuubit, Biona-merkkiset. Ne on myös ihan mun suosikkeja.

      Delete