28.5.15

PÄIVÄ MEIDÄN KANSSA.

Hei mä ajattelin pitkästä aikaa tehdä teille tällaisen päivä meidän matkassa-postauksen. Edellisen kerran taisin tehdä esimerkki päivän Marraskuussa 2012, kun James oli vielä vauva. On kyllä aika erilaista nyt, mutta silloinkin pestiin pyykkiä :) Postaus on ihan tautisen pitkä, mutta toivottavasti tykkäätte :D

***

Mä herään aamulla lasten ääniin ja tajuan, että koko muu perhe on jo hereillä. Toissapäivänä alkanut pieni flunssa tuntuu kurkussa ja en meinaa millään jaksaa nousta sängystä. Tuntuu, kuin kello olisi ainakin jo yhdeksän, mutta yllätyksekseni se onkin vasta 7:30. Liam ja lapset on jo pesseet hampaat ja puuro ja kahvi on keitetty. Mäkin pesen hampaat ja istun muun perheen kanssa aamupalalle. Meillä on tuttuun tapan puuron seassa mantelivoita, kookosöljyä ja chia-siemeniä. En edes ehdi hörpätä kahvia, kun kakka-radar Fionn ilmoitta, että Elsin vaipat pitäisi vaihtaa. E pääseekin ihan suihkuun asti ja pian olemme taas jatkamassa aamupalaa. 

7:45 lapset pyytävät nousta pöydästä ja pyyhältävät leikkimään lastenhuoneeseen. Liam ryhtyy signeeraamaan F:n läksyjenlukua ja kutsuu vielä Fionnin tekemään vähän lisää matikan tehtäviä hänen kanssaan. Mä samalla vielä syön puuroa ja kirjaudun nopeasti kännykällä kurkkaamaan facebookista viestit. Pikkuset leikkii keskenänsä lastenhuoneesta.
8:05 Nousen pöydästä vihdoinkin etsiskelemään F:n koulu-uniformun valmiiksi pukijaansa varten  ja ryhdyn laittamaan koulueväitä valmiiksi. Näillä pienillä on tosi vähän aikaa syödä kahdella erillisellä tauolla eli eväiden pitää olla melko pienet, täyttävät ja helpot syödä. Helpommin sanottu, kuin tehty. Tänään kaapista löytyy Fionnille kokojyvä-pitaleipä, minkä sisälle laitan hummusta, salaattia, kurkkua ja juustoa ja toiselle tauolle pienen "pursotettavan" jugurtin.

Kun eväät on pakattu reppuun siirryn lasten sänkyjen petaushommin ja puen pienemmille päivävaatteet päälle. Täytän toisen kupillisen kahvia ja hörpin sitä keittiössä.

8:30 Liam auttaa Fionnia uniformun kanssa ja mä ryhdyn pyykki/tiskihommiin. Arvon kumman laitan ensin päälle, kun tulevat samasta virtalähteestä ja tänään ensiksi käynnistyy pyyhkepyykkikoneellinen. Tyhjennän Elsin avustuksella tiskikoneen ja täytän sen valmiiksi.

Liam on ollut pahalla päällä koko aamun ja sanoo, että jonkunlainen allerginen kutina vaivaa silmiä. Patistan häntä ottamaan antihistamiinia, minkä jälkeen halailemme hetken. Elsi ei yhtään tykkää meidän hellästä hetkestä vaan änkeää daddyn syliin. Mutta daddyn pusu onkin jo sitten ihan nounounoooou, mikä oli päivän sana myös eilen. Voi huokaus...

Pojat leikkivät keskenänsä junaleikkejä, kunnes 8:45 on aika lähteä kävelemään koululle. Liam saa tänään viedä Fionnin, vaikka yleensä mä vien ja käyn samalla lenkillä. Tänään on kuitenkin kurja olo ja vuori kotitöitä odottamassa.

Pojat lähtee ja mä aloitan tahranpoistosulkeiset valkopyykin ja sappisaippua kera, minkä jälkeen rupean raivaamaan olohuonetta ja meidän makuuhuonetta. Järjestelen irtosälän paikoilleen ja imuroin. Huomaan, että Elsi on rikkonut erään mun kassin ja suututukseen otan vielä kupillisen kahvia.

9:15 James ilmoittaa, että "haluaa kattoa [lastenohjelmia]". No se ei tule nyt kysymykseen vaan E ja J saavat luvan lueskella kirjoja. Lueskelevatkin ahkerasti tovin ja ihmettelevät ambulanssia ikkunasta ja sitten innostuvat keräämään junat ja kirjat pois lastenhuoneen lattialta ihan pyytämättä, vau!
Imuroin vielä lastenhuoneen ja 9:50 huomaan, että nyt on pakko lopettaa siivoilemiset, sillä olemme pian suuntaamassa perhekerhoon. Syödään retkilounaat pienten kanssa, kuten useinkin keskiviikkoisin. Keskiviikko on meidän kiireisin ja aikataulultaan haastavin päivä ja ruoka-ajat tuntuvat aina menemään ihan kummallisesti. Teen vielä oikean vitamiinipommi smoothien, jos se auttaisi köhään.

10:15 soitan naapurin naisen kanssa, koska meidän piti kävellä yhdessä kerhoon, mutta ulkona tulee saavista kaatamalla vettä ja siksi päätetään ajaa meidän autolla paikan päälle puolen tunnin päästä. Mulle tulee kova kiire meikata ja vaihtaa päivävaatteet. Meikkailun lomassa mietin, miten muo eniten suututtaa pikkuflunssassa, etten voi tehdä päivän treeniä. Mietin myös taas kerran alkuviikosta pois nukkunutta tätiäni ja kurkkua kuristaa suru. Olen varmaan aika poissaoleva, kun yht'äkkiä havahdun Jamesin laulelevan Frööpelin palikoita "meidän laivassa, meidän laivassa, on iiso reikä pohjassa". Voi miten söpöä, paitsi hetkinen - missä laivassa? Pikkuiset istuvat pyykkikorissa ja juuri, kun meinaan heidät hätistää siitä pois, se kaatuu ja Elsi saa haaverin. Reppanan huulesta tulee verta ja halimme aika pitkään :( (poden tässä kohtaa asiaankuuluvaa huonoäiti-oloa).
Harmitus muuttuu kuitenkin iloon, kun saan päivän parhaan tekstarin!

Vihdoin ollaan valmiita lähtemään ja tyhjennän vielä pyykkikoneen pyyhkeistä ja laitan valkopyykkikoneellisen peseytymään. Napataan naapurit autoon ja hurautetaan kylälle perhekerhoon, mihin saavumme pikkuisen myöhässä, 11:05.


Lapset rupeavat innoikkaina leikkimään ja luvassa on myös maalausta. Juttelen muiden äitien kanssa ja käyn mielenkiintoisen keskustelun Brasilialaisen kaverinki kanssa heidän perinneruoistaan, mistä hän on Brasiliassa kotoisin. Sitten onkin keksi o'clock, ja varsin Irlantilaiseen tapaan kaikille jaetaan aamupäivä keksit ja äidit juovat teetä tai kahvia. Minua ärsyttää, kun meidän Elsinkin käteen joku on tyrkäänyt täytekeksin.


Kello kaksitoista yhdessä keräilemme lelut ja siivoamme kerhotilan ja kysyn naapurilta onko ok, jos käväistään kaupassa ennen kun vien heidät kotiin? Se sopii ja nopeasti keräilen marketista tarvittavat.
Sitten pakkaudumme autoon ja heitän heidät kotiin ja me jatkamme autolla pienten kanssa toiseen kauppaan. Sataa vieläkin kaatamalla ja mietin miten pöhköä on ajella sellaisia lyhyitä matkoja ees taas. Normaalisti olisimme jalkasin liikenteessä emmekä kerhon ja Jamesin Playschoolin ja Fionnin koulustahakemisen välillä edes tulisi kotiin.

12:40 Kurvaamme sen toisen kaupan pihaan ja yritän pikaisesti tehdä vielä sieltä tarvittavat ostokset, sillä Elsi alkaa olla jo aika väsynyt ja kiukkuinen. E nukahtaakin miltei samointein autoon ja ajan taas takaisin omalle kodille viemään ostokset, käyn vessassa ja nappaan Jamesille banaanin evääksi. Avatessani ulko-ovea huomaan ilokseni, että isäni Suomesta lähettämä kamerakaapeli on saapunut supernopeasti ja vihdoin pääsen taas käsiksi kameroiden muistikorteilla oleviin kuviin, jee!

13.10 Jatkamme matkaa bensa-asemalle tankkaamaan ja siitä hakemaan kahvilasta kupin teetä. Yleensä en ikinä osta kahviloista teekupposia, kun tuntuu jotenkin ääliölle maksaa kuumasta vedestä, mutta nyt oloni alkaa taas olla aika flunssainen ja kaipaan kuumaa juotavaa. Kahvikiintiö on täysi ja haaveilen jostain ihanasta yrttiteestä. Pöljänä ehdin sanoman kahvilan Alanille, että otan normaalin tuplaespresson sijaan a cup of tea ja hän ojentaa käteeni take away kupillisen mustaa Irlantilaista teetä, kun vielä tiirailen heidän muuta teevalikoimaansa. Hitsit, en kehtaa sanoa mitään vaan otan pahanmakuisen mustan teen mukaani. Auton radiossa soi joidenkin vuosien takaa hitti Young folks, mistä tulee kivoja muistoja mieleen. (siis apua, "joidenkin vuosien takaa" on myöhemmin huomattuna 8 vuotta sitten)

Ihan hävettää tämän päivän ajamiset, mutta kaahaamme seuraavaan osoitteeseen reilun sadan metrin päähän Jamesin Play schoolille/eskarille. Meillä on aikaa hetki jutella autossa keskimmäisen kanssa ja kertaamme taas kerran, ettei Play schoolissa sovi kakata housuun vaan pitää mennä vessaan. Jepjep. 13:28 Hyppäämme autosta ja kiiruhdan viemään J:n sisään ja sieltä nopeasti takaisin nukkuvan Elsin luokse autoon.


Seuraavana matkaan Fionnin koululle, missä olen jo 13:33 ja koulun autoparkissa kirjoitan kännykän blogger-sovellutuksella tätä kirjoitusta. En pääse pitkällekkään, kun kello on tasan 14:00 ja on aika mennä noutamaan F ja hänen kaveri S, kuka tulee meille pariksi tunniksi leikkimään.


Päästyämme meille ripustan kuivumaan molemmat koneelliset pyykkiä ja alan paistamaan meille banaanilettuja välipalaksi. Samalla kuulustelen pojilta heidän uusia sana-läksyjänsä. Molemmat osaavat lukea uudet sanat tosi hyvin. Minä, Elsi ja pojat istumme syömään lettuja ja ne auttavat hyvin koko päivän vaivanneeseen makeannälkääni. Lettujen lisäksi lapset syö omenariisikakkuja ja vielä cashew-pähkinöitä, mitä minäkin otan niitä kourallisen. Kun välipala on ohi, selailen nopeasti juorulehteä läpi ja kuuntelen poikien leikkejä. He puhuvat keskenään huvittavaa suomen ja englannin sekoitusta. S-kaverin leikit on aika rajuja ja hän ei yhtään meinaa antaa Elsin tulla lastehuoneeseen. Nappaan harmistuneen Elsin syliini lukemaan Maisa-kirjaa.

15:20 Liam tulee kotiin töistä tauolleen. Kiirus päivä sielä ja tauko on vain reilun tunnin mittainen :/
Puolisen tuntia istutaan juttelemassa sohvalla Liamin työasioita ja sitten L pääsee vaihtamaan vaippaa ja mä rupean preppaamaan iltaruoka-aineksia valmiiksi. 16:05 S-kaverin äiti hakee hänet kotiin ja Liam menee lastenhuoneeseen leikkimään Fionnin ja Elsin kanssa. Tyhjään tiskikoneen ja sitten onkin taas aika lähteä liikenteeseen - Liam töihin ja me muut hakemaan James kotiin.

16:35 Olemme takaisin kotipihassa ja lapset pyytävät jäädä hetkeksi ulos, kun sade on kerta laantunut. pojat potkuttelevat potkulaudoillaan ja Elsi työntelee Cozy coupe-autoa, mutta sitten minulle tulee jo kylmä ja käsken lapsia sisälle. Elsi vetää ihan jäätävät raivarit ja kannan hänet kaarellaan sisään. nice...

16:55 napsautan uunin lämpenemään. Elsi känkkää edellen ja yht'äkkiä F:kin rupeaa itkemään. Hän on pahoittanut mielensä, kun James siirsi junarataa pois tieltänsä. Tuntien omani, tilanteessa taitaa myös purkautua vähän tunteita ja hämmennystä S-kaverin rajuista pomottelevista leikeistä. Halimme pitkään ja lohduttelen poikasta. Pian F ja J jo leikkivät junaradalla sopuisasti ja painun keittiöön laittamaan ruoan uuniin klo 17:00


Justiinsa siinä hetkessä kukaan ei ole minua vailla ja istahdan hetkeksi näpyttelemään tätä postia kännykällä puhtaaksi (pääsen omiin meikkailuihini asti) ja lasten pelmahtaessa olohuoneeseen jatkan kotihommia. Seuraavana on vuorossa puhtaiden taskuvaippojen täyttäminen imuilla ja niiden viikkaaminen laatikkoon. Pojat lukevat yhdessä kirjaa sohvalla ja Elsi leikkii nallella ja nukella. Jatkan hommia keittiössä ja taasen täytän tiskikonetta (never ending story...). Lasten lukeminen on muuttunut riehumisleikeiksi. Juoksevat huoneesta toiseen. Elsiä tönäistään ja äiti saa torua. Leikin nimi on kuulemma police and bad guys tai Jamesin sanoin cheese and bad guys :DD


Klo on 17:25 ja ruoan uuniosuus on miltei valmis ja rupean pilppuamaan salaattiosuutta valmiiksi.
(Ruoasta tulossa reseptiä myöhemmin, kuvailin jo kuvia valmiiksi)

Syömään ryhdymme 17:40 ja kesken ruokailun soittaa äitini facetime-puhelun. Juttelemme heidän vierailustaan ja mummi höpöttelee myös lapsukaisten kanssa. 18:10 on kaikkien lautaset tyhjät ja kiroan itseäni, miksi annoin pikkuisten syödä valkoraitaiset vaatteet päällä ruokaa, missä on kurkumaa. Se tietää treffejä kylppärissä sappisaippuan kera taasen. Kaivan pojille yläkaapista autoja, millä he jatkavat leikkejään.

Vuorossa on taas -tattadaa- keittiön siivoilua ja tasojen pyyhinnän lomassa muistan, ettemme ole vielä laisinkaan ottaneet päivän vitamiininsuihkeita. Saan vihdoinkin siivoukset jonkinmoiseen kuntoon ja 18:25 siirryn syliin pyrkivän Elsin kanssa istumaan sohvalle. Huomaan, että hänellä on huulen lisäksi ikenessä ilkeän näköinen haava. Paska mutsi-olo saa ihan uudet ulottuvuudet. Onneksi ei käynyt pahemmin.


Seuraavaksi lapset saavat ylleen yökkärit 18:40 suoritamme lastenhuoneessa lelujen keräilyn ennen iltatoimia. 18:45 sanon Jamesille, ettei me olla koko päivänä halittu hänen kanssaan. Pikkarainen vastaa iloisesti "Aijaa!" ja kiipeää suukoteltavaksi.


Ja sitten on vielä vuorossa pikkuinen iltapala. Lapset saavat pursotettavan jugurtin per nenä.  Iltapalan jälkeen annan heidän vielä leikkiä hetkosen ja havahdun etten ole koko päivänä oikein juonut tarpeeksi. Otan ison lasillisen suurta pahettani - kuplavettä :) Mietin myös samalla, mistä mahtaa johtua koko päivän kestänyt makeanhimo? Kaivan ipadilla esiin hyvän The anti-diet artikkelin The Londoner-blogista ja mietin, että olen kyllä jo tänään syönyt aika montaa noista makeanhimon taltuttajista.


Seuraavaksi kaivamme esiin Jamesin kaupasta valitsemat uudet hammasharjat ja hammaspesun jälkeen pojat pyyhältävät veskiin ja Elsu saa yövaipan ja sitten koko remmi saa kömpiä sänkyihinsä.
19:20 vedän pimennysverhon ikkunan eteen, mutta Elsi kälättää ikuisuudelta tuntuvan ajan. Kun vihdoin kaikki kolme varmasti tuhisevat untansa, tulen pois lastenhuoneesta ja kello näyttääkin vasta 19:45.

Huomaan, että unohdin imuroida iltaruoan jälkeen olohuoneessa ja keittiössä, mutta sen täytyy nyt odottaa aamuun. Teen itselleni pikaisen jugurtti-iltapalan ja ryhdyn kirjoittamaan tätä loppuun. 

Nyt kello on 21:00 ja vielä on edessä kuvien läpikäyminen ja kollaaseiksi tekeminen ja sitten voin julkaista tämän kirjoituksen. Huhheijaa, mikä duuni tässä on ollutkin! Pari tuntia menee helposti tässä loppuun kirjoittelussa ja kuvien kokoilemisessa. Onneksi kirjoittelin päivänmittaan tapahtumia ja kellonaikoja kännykäälle, kun kerkesin.

Kunhan olen kuvien ja julkaisun kanssa valmis, hoidan vielä omat iltatoimeni, täytän kertaalleen aamuksi tiskikoneen (se on aika pieni ja siksi käy pari kertaa päivässä ainakin), plärään vähän nettiä kännykällä ja yritän käydä ajoissa nukkumaan. Liam tulee kotiin sitten joskun yhdentoista jälkeen ja huomenna hän saa luvan levätä vähän pidempään. Nyt heippa vaan, kello on 22:00 ja mä olen vihdoinkin valmis.

7 comments:

  1. Kiva oli lukea teidän päivästä, vaikutti oikein mukavalta ja paljon mahtui kaikenlaista. Myöskin kuvat oli suloisia ja teki postauksesta eläväisen, ihana päivä teillä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, eikä edes ollut kovin mukava päivä :D Olin normaalia huonommalla tuulella, kiitos flunssan :) Mutta tänään on sata kertaa kivempi päivä ja olen ehtinyt vähän relatakkin, kiitos eilisen kotityöhuhkimisen :))

      Delete
  2. Tosi kivoja tämmöset jutut. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä nauroin Liamille, että heti jo tästä aamusta olin ihan kummissani, kun en mielessäni kirjoittanutkaan "08:05 puin Fionnille kouluvaatteet, 9:30 petasin sängyn" jne. Yllättävän suuritöinen postaus eli tosi kiva jos tykkäsit!

      Delete
  3. Huippu postaus! Ja kylläpä te saatte paljon aikaan yhdessä päivässä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, että tykkäsit! Tuona päivänä tuli kyllä tehtyä yhtä sun toista ja seuraavan päivän podinkin sitten flunssaa sohvalta käsin ja en paljon pikkurilliä nostanut :D

      Delete
  4. Kiva postaus, ja huh, miten paljon ehtii paivassa tapahtua! Yhdella sanalla: multitasking :)

    ReplyDelete