22.5.13

IRLANTILAISESSA LEIKKIPUISTOSSA.


- on korkeat aidat
- ikäraja 3-vuotta
- ilmeisesti joidenkin direktiivien mukaisesti vekottimet kilometrin päässä toisistaan
- hyvin harvoin yhtään ketään muita lapsia, paitsi toisinaan joku muukin ulkomaalainen 
(tarkoittaen tässä Irlantiin maahanmuuttaneita ei-Irlantilaisia)

Aika kutsuvan näköistä, vai mitä? :D Miehen kotikaupungissa noita puistoja tosiaan on vissiinkin siinä viitisen kappaletta, mutta eipä niissä kyllä oikein miellytä käydä leikkimässä. Enemmistöllä on kuitenkin takapihoillanssa vaikka minkämoisia härveleitä. Ainakin trampoliini, jos ei muuta. 

Meilläkin Granny ja Grandad ostivat Fionnille 1-v. lahjaksi trampoliinin ja nyt 3-v. lahjaksi tuollaisen peräkärryllisen traktorin. 2-v. lahjaksi hän sai pöytämallisen hiekkalaatikkon (tämän tyylinen, mutta 'poikaversio'...)tosin sitä ei nyt tällä kerralla näkynyt.

Ylipäätänsä säät ovat niin vaihtelevat, että lapset leikkivät sisällä paljon. Ystäviemme ja sukulaisten lapsilla on yleensä ollut leikkihuone täpötäysi jos jonkinmoista lelua ja härveliä. Minun painajaiseni...
(post. edit. siis leikkihuoneita vastaan minulla ei ole mitään, vaan siis sitä lelujen määrää, joka on jokaisessa minun irlannissa visiteraamassani lastenhuoneessa ollut aivan jäätävän suuri. tyylin kaikki mahdolliset kunkin sarjan ukkelit ja petsit)
Aikaisemmin tosiaan oli hiukan puhetta siitä, että mitä lapsilla sitten edes on ulkoleikeissä päällä?
Ainakin nuo kuorivaatteet ovat täällä aivan tuntematon käsitys ja lapsilla onkin yleensä jalassa verkkarit tai tuulihousut. Niillä samoilla sitten mennään säällä kuin säällä. Sadesäällä kumppareissa ja muuten sitten lenkkareissa.

Kaikista huvittavinta tosiaan on, että nämä kuorivaatteet mitä Suomessa välikautena käytetään, ovat aivan onnen omiaan Irlantilaiseen ilmastoon. Ilokseni minulle selvisikin, että Dublinissa on jopa kaksi Polarn o. Pyretin liikettä! Vierailimmekin niissä toisessa, jossa oli juuri -25% koko mallistosta. Tuli runsaudenpula ja nappasin mukaan vain uuden uv-paidan Fionnille, kun pikkuveli saa periä pienemmän version. Jos vain oliskin tajunnut ostaa F:lle seuraavassa koossa kuoritakin ja windfleecen ensi kevääksi... No tosi hyvä jokatapuksessa tietää, että tuoltakin noita ihanuuksia saa :)

Oletteko muissa maissa törmänneet erilaisiin puistoulkoiluihin? Minttu ainakin kirjoitti Espanjan kokemuksista justiinsa. Kieltämättä hiukan jännittää löydämmekö me tuolta ketään puistokavereita vai pitääkö meidänkin ostaa kotipihalle kaikki hilavitkuttimet...

11 comments:

 1. Olen kyllä monesti ihmetellyt noita irlantilaisia leikkipuistoja. Miksi ihmeessä niissä on asfalttialusta? Eikös siinä nyt satuta itsensä vielä pahemmin kuin hiekalla? Eikä niissä kyllä lapsia näe :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noiden laattojen alla on vissiin jotain iskunvaimennusmassaa tms. ja tuntuma on itseasiassa hiukan pehmeä. ilmeisesti tuokin on joku sääntöhommeli. Jossain päin englantia noita laattoja tehdään käytetyistä kertakäyttövaipoista kuulemma!

   Mut kyllä mä silti hiekkaa pidän paljon järjevämpänä alustana.

   Delete
 2. Aika autiolta näyttää :D Voi meillä Aatu on aivan innoissaan noista traktoreista, mummulasta löytyi sininen serkun vanha ja voi vitsit mikä riemu siitä syntyikään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei paljoa löytynyt leikkikavereita ei... ;) Fionn alkuun kanssa innostui tuosta traktorista, mutta hän on enemmän sellaista "laudanpätkästä leikkikaluksi"-tyyppiä ja tykkää enemmän keksiä mielikuvitusleikkejä ties mistä, että innostus kyllä vähän hiipui. James sitävastoin tulee tuota varmaan rakstamaan senkin edestä. Nyt jo silmät kiiluen istui kyydissä :)

   Delete
 3. ^^meidän traktorifani ajoi yhden plaston traktorin renkaat rei'ille ;) oli pakko heittää se muutossa silloin aikanaan menemään, pelotti ihan sikana että ne renkaat olisiki haljennut jokukerta alamäessä.. (mitenniin hurjapää..)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hui! Ai mikä hurjapää. mä voin tosiaan kuvitella, että Jamesista tulee samanmoinen. Sellaiset elkeet on jo ilmassa..

   Delete
 4. Englannissa leikkipuistoista ei loytanyt muita leikkimassa, ellei ilma ollut aurinkoinen ja lammin. Saatiin kaksistaan olla pojan kanssa talvella (siis talvella, jolloin poika tarkeni just valikausihaalarilla). Se hiekkalaatikkojen puuttuminen oli tylsaa. MIta lasten vaatetukseen tulee, en koskaan ymmartanyt englanitilaisten mentaliteettia sen suhteen. Lapsilla oli aina liian vahan paalla ja ei mitaan joustavaa taminetta, missa lapsen just kuuluu riehua ja moyria maata myoten leikkupuiston valineissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulosta siis tutulta :D Mut just tuosta vaatetuksesta mä mietin samaa. Ehkä eniten muo kylmää ne pikkuruiset vauvat rattaissa ilamn hattuja ja tumppuja ja joskus jopa ilman sukkia. Ja vanhemmilla on vaikka kuinka lämpimät vaatteet päällä. Toisaalta mun mies ja hänen sisaruksensa eivät kyllä koskaan ole kipeänäkään, että oiskos tuollainen kylmän siedätyshoito sitten sen syy??? :D

   Delete
 5. Tuo vaatetus-asia on jännä juttu. Tuntuu että vain skandinaavisissa maissa panostetaan ulkovaatteisiin... Jopa täällä pojan päiväkodissa jossa on paljon lapsia joiden vanhemmat ovat muualta kotoisin näkee lapsilla kaikenlaista ulkovaatetta (tytöillä usein tiukat farkut tai mekko joita en sinänsä arvostele mutta ei kai ne tiukat farkut kivat ole päiväkoti-ulkoilussa). Tietenkin joissain etelä-Euroopan maissa ei ole suurimmaksi osaksi tarvetta ulkoilu-vaatteille mutta juuri esim. Englanti ja Irlanti voisivat hyvin ottaa mallia Skandinaviasta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä luulen, että Po.p ja muut vastaavat merkit yrittävät nyt lyödä itseään läpi tuola Britteinsaarilla. Po.pin ruotsalaissyntyinen myyjätär ainakin Dublinissa kertoi, että kuorivaatteita heillä kyllä myydään oikein hyvin nimenomaan kaksiosaisina, mutta haalarit eivät tee kauppaansa. Eivätkä toppavaatteet niinkään. Mutta tuo kuoritakki+wf- yhditelmä olisi kyllä Irlannin talveenkin niiiin nappi yhdistelmä.

   Toisaalta välillä mietin, että onko Suomessa melkein jopa turhan pikkutarkka/nipo-meininkin tuon varustamisen suhteen? Toki on kiva, kun lapset voi läträtä säällä kuin säällä, mutta niin he kyllä varmaan läträisivät muutenkin, vaikka vaatteet kastuisivat. Tai itse ainakin muistelen, että lapsena esim. lapasia oli aina patterilla kuivumassa ainakin pari paria likomärkinä ja usein sukatkin kastuivat leikeissä ja se nyt vain oli niin. Toisaalta sitten pidän itsekkin noita teknisiä tamineita tosi mahtavina, kun mitään mutapaineja ei tarvitse rajottaa yhtään :)

   Delete
  2. Onhan se totta että Suomessa ollaan oikeasti aika nipoja pukeutumisen suhteen. Ei mullakaan lapsena mitään teknisiä vaatteita ollut ja hyvin selvisin. Mutta olen kuitenkin tosi iloinen että noita on nykyään lapsille, kivempi se on lapsi laittaa ulos vaatteissa joissa tietää toisen pysyvän lämpimänä ja vaatteiden alla kuivina. :)

   Delete