20.8.13

HIUKAN LISÄÄ HELPPOJA VEGERUOKIA.

Hip hei, nyt viiiihdoinkin taas reseptipostia. Olen näitä tässä matkan varrella yrittänyt aina keräillä tällaisiin kolmen nippuihin. Kasvista taas, kun kerta ovat minun kokkailuja. joku kerta voisin pyytää tuolta hubbyltä jonkun liha-taikka kalareseptinkin teille. Sellaisia ammattilaisten salaisuuksia tai jotain ;) 

Vaikka ihan mukavasti hän näitä minunkin kokkailujani syö. Aika kultainen mies, kun ei laisinkaan kotona suurimmilta osin vallitsevasta vegeilystä valita. Ja toiseekseen nyt tämä on vielä vieläkin haastavampaa, kun kerta jouduin aika skarppina olemaan noiden hiilareiden kera (kiitos sen RaDin). huomasin tuossa pari viikkoa, että kaurapuuro ja leipäkin vähän heittelivät sokereita liikaa ja siksipä näissäkin resepteissä näkyy viljattomuuteni. Hassua kyllä - musta tuntuu etten mä ole aikapäiviin syönyt näin hyvin ja herkullisesti, kuin näinä parina viikkona.

Anyhow, nyt niihin resepteihin!
TOFU-"WOKKI".
Tähän sain idean kerran erään indonesialaisen naisen kokkauksista. Hän tarjoili ruoan valkoisen riisin kera, mutta musta tämä toimii aivan ilmankin.

Mun versioon tarvitset: tofua (tässä taas sitä Alpor soya maustamatonta), soijakastiketta, sinappia, hitunen chilipuveria, extra virgin kookosöljyä paistamiseen, valkosipulia, punasipulia, vihreitä papuja (pakaste vaikkapa), porkkanaa ja seesaminsiemeniä.

1) pilppua sipuli ja haluamasi määrä valkosipulia mahdollisimman pieneksi. suikaloi pari porkkanaa sillä raastinraudan yhdellä sivulla löytyvällä viipaloijalla (tiedättehän sillä yksinäisellä pitkulareijällä) taikka veitsellä mahdollisimman ohueksi, ota reilu kourallinen papuja pakkasesta odottamaan ruoanvalmistusta ja pilko tofu kuutioiksi ja laita se vaikkapa talouspaperin päälle hiukan "kuivumaan".

(nopskasti kerron vain tähän väliin, että mulla pitää olla kaikki aina valmiiksi pilputtuna kulhoissa ennen kuin voin aloittaa varsinaista kokkausta. muuten tulee stressi ja poltan ruoat pannulle :D )

2) laita pannulle lämpiämään öljy, isohko loraus soijakastiketta, teelusikallinen sinappia (Turunsinappi taikka Ikean luomusinaappi on mun lemppareita) ja mausteet.

3) lisää pannulle ensin sipulit ja tofu ja aika pian myöskin porkkana ja pavut. paistele niin, että tofut saavat kauniin ruoskean paistopinnan. samalla porkkanat hiukan kypsyvät ja karamellisoituvat.

4) aivan lopuksi lisää seesaminsiemeniä oman maun mukaan ja laita ruoka tarjoiluastiaan. soijaa voi vielä lisätä tässäkin vaiheessa. mä en kovin suolaisesta ruoasta pidä, mutta tähän kyllä sopii tuota soijaa vähän reilumminkin. mutta siis maun mukaan :)

Super helppo ja simppeli ja täyttävä ruoka.

FIESTA-SALAATTI :D Anteeksi, muo kyllä naurattaa tätä edes kutsua miksikään fiestasalaatiksi, kun tämä, jos mikä nyt näyttää niin uusavuttoman salaatilta. Jäävuorisalaattia, porkkanaa, paprikaa, kurkkua ja juustokuutioita papujen kera. Mutta nuo pavut tässä onkin se juttu. 

Mä olen nyt pari kertaa tehnyt tätä sallaadia, kun on tullut oikein ikävä meidän perjantai-tortilloja. Vähän laiha lohtu, mutta kyllä tämäkin on aivan super herkkua :)

Salaatti nyt on ihan salaatti. Siihen voi laittaa melkin mitä vaan, mutta noihin papuihin tarvitset siis:
Tölkin kidneypapuja (Go green), chilimaustetta ja taco-mixiä. Meillä on siis ollut nyt pitemmän aikaa sellaista Santa Maria luomu tacomaustetta, vaikka on tuo siippa sitä välillä itsekkin fiksaillut. Mutta tällaiseen helppoon pikaperjantai-illalliseen tuollainen valmismiksikin on aivan loistava.

Sitten vain pannulle öljyä, tacomaustetta ja chiliä (maun mukaan taasen, mutta musta sitä chiliä saa olla vähän tujumminkin, kun salaatti on aika pliisu) ja huuhdellut pavut. Paistele papuja sillai, että tuo pavun kuori alkaa halkeilemaan. Tuossa valmiin salaatin kuvassa se näkyy aika havainnollistetusti.

Ja sit vain salaatin sekaan. Tuossa on itseasiassa annoksesta vain puolet. Toisen puolen napsin iltapalla telkkarin ääressä eli nämä käy kyllä hyvin ihan naposteltavanakin :)

Salaattihan olisi vielä herkumpi, jos kastikkeena olisi vähän creme fraichea/kermaviilia ja lisänä murennettuja tacochipsejä, mutta oli tuo kyllä aivan tosi namia ihan oliiviöljynkin kera.

QUINOA-AVOCADOSALAATTI. Tämä ei olekkaan enää niin uusavuton salaatti, vaikka kehkeytyikin tuossa mennellä viikolla vähän tuulesta temmaten. 

Tarvitset: 2 avocadoa, 2dl quinoaa, oliiviöljyä, sitruunamehua, tuoretta chiliä, porkkanaa, paprikaa, parsakaalia, ripaus suolaa ja mustapippuria

1) laita huuhdeltu quinoa keittymään (kiehauta ja hellalla 10min, sitten 5 min kannenalla vetäytymässä)

2) kuutio avocadot kulhoon ja lorauta päälle reilusti oliiviöljyä (extra virgin) ja n. ruokalusikallinen sitruunamehua. pilko mukaan tuoretta chiliä oman makusi mukaan. mä tykkään, että puolikaskin menee aivan kivasti.

3) pilko paprika ja porkkana pieneksi kuutioksi ja n. 6-7 parsakaalin nuppua mahdollisimman hienoksi ja lisää avocadojen joukkoon.

4) lisää keitetty quinoa salaatin joukkoon ja mausta suolalla ja mustapippurilla. tässä vielä kehottaisin käyttämään hilmalajan suolaa (sitä vaaleanpunaista), kun se nyt vain on niin paljon parempaa. maultaan kuin  ravintoarvoiltaan. ja sitä tosiaan tarttee vain ihan pikkuriikkisen hyppysen.

Tämä on ehkä sopivampi tuollaiseksi lisukkeeksi ja hummus ja idut kaverina oli ihan ykkösiä. Itseasiassa mä päädyin sekoittamaan koko setin yhdeksi sotkuksi :) Nuo idut on mun uusin villitys ja niitä pitää olla aina jääkaapissa. Meidän lähiprismaasa oli näiden tuottaja joskus alkukesästä näitä esittelemässä (www.silmusalaatti.fi) ja siitä asti olen viikottain kuljettanut noita kiltisti kotiin. Helppoahan idättäminen itsekkin olisi, mutta mulla on aina ollut joku kumma pelko, että sössin sen prosessin jotenkin ja myrkytän koko perheen :/

Juu ja kuulostiko vähän avocadopastalta? Ei varmaan ihme, kun aika samansuuntaisia aineksia. Me ei vaan oikein miehen kanssa innostuttu siitä pastasta vaan todettin, että avocado meidän mieltä toimii ehkä kivemmin ihan kevyempänä kaverina. Ohje on muuten muunnelma tästä reseptistä vähän eri aineksilla, eikä siis laisinkaan mikään mun hengentuote. En voi ottaa kunniaa ja olisin noita herneitäkin laittanut, jos meillä olisi niitä vain ollut.

***

Mutta tässä näitä mun kokkauksia taas olisi. Ei kovin kummoisia reseptejä laisinkaan. Ehkä näitä voi jollekkulle kuitenkin tulla inspis johonkin omakehittelemään ruokalajiin. Niin nämä munkin inspikset yleensä tulee. Ens kerralla sitten yksi monimutkaisempi resepti. Se vaatii tosin ihan oman postinsa :)

Huomenna me sitten palaillaan ((toivottavasti)) risteilyltä Suomeen ja kirjoittelen sitten reaaliajassa teille taas. Hejhej, Sara xxx

8 comments:

  1. Hei, ihania reseptejä, KIITOS! :) Mä olen taas kerran ollut viime viikon niin väsynytkiireinenpoikkiloppumielikuvitukseton etten millään meinaa keksiä mitä ruokaa laittaisin. Pelastit mun loppuviikon siis! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä kestä! Ihana, jos näistä on iloa ja kiitos kun kommentoit ja kerroit :)

      Delete
  2. Vau ja nam , kiitos resepteistä ja kuvat , sitäkin herkullisempia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo kuvat olivat vähän hetkessä näpsästyjä, mutta onneksi niistä välittyy minkämoinen ruoka on kyseessä. Mun kirjoitukset kun välillä on vähän tulkinnanvaraisia :D

      Delete
  3. Toi fiesta näyttää tosi hyvältä, just mun makuun.. Johtuiskohan juustosta :D
    Quinoaa en ole ikinä maistanutkaan, en vaan oikein keksi miten sitä käyttäisin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä söin taas noita papuja tänään iltaruoaksi - ne on niiiin ykkösiä! Ja quinoaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Mä laitan sitä sosekeittoihin, salaatteihin, patoihin ja vaikka mihinkä. Se on niin superterveellistäkin eikä musta laisinkaan kallista :)

      Delete
  4. No NAM! Edellisetkin on testaamatta,mutta varmasti kokeillaan kaikki! Mä ottaisin sut niin mun kauppa-seuraksi milloin vaan,jos sillä saisin itseäni niskasta kiinni ja saisin just tämmöisiä terveellisen ja herkullisen kuuloisia (ja näköisiä!) ruokia meidän ruokapöytään! (Ja pakko kyllä saada nyt enenevissä määrin lisää kasvistakasvistakasvista meidän ruokaan. Oon hurahtanut jo siihenkin vähään mitä nyt on lisätty!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, no mä yritän näin virtuaalisesti autella :) Toivottavasti näistä tosiaan saa inspistä ihan arkiruokailuun :)

      Delete